De uitvaart

Samen een afscheidsbijeenkomst vorm geven met behulp van teksten, muziek, sprekers (of juist niet) en rituelen kan een hele fijne manier zijn om de uitvaart van een geliefd persoon helemaal ‘op maat’ te maken. Maar het kan ook zijn dat u liever heeft dat ik met een voorstel kom voor de afscheidsbijeenkomst en dat u daarbij wilt aansluiten. In ieder geval is het goed om verwachtingen, ideeën en wensen uit te spreken.

Waar het moeilijk is positieve woorden te vinden, omdat een overledene niet als zodanig herinnerd wordt, kan het heel erg fijn zijn om samen te kijken hoe er toch wat meer dragende grond onder uw voeten kan komen. Het verhaal van de overledene kan dan toch liefdevol verteld worden, zonder de waarheid geweld aan te doen.

Soms is een overlijden zo onverwacht, zo confronterend, bijvoorbeeld bij een zelfdoding, dat u als nabestaanden letterlijk met stomheid bent geslagen. Ook dan kunnen we samen kijken naar wat mogelijk is en hoe ik u kan ondersteunen om toch uitdrukking te geven aan uw verslagenheid. Ook hier geldt weer dat dit op humanistische, pastorale of spirituele grondslag kan gebeuren.

Als u een afspraak wilt maken om een afscheidsbijeenkomst te bespreken, bel dan met het nummer 06-25 405 945. Als de oproep niet wordt aangenomen spreek dan duidelijk uw naam en telefoonnummer in zodat ik u kan terugbellen, óf stuur een sms-bericht of een WhatsApp.

Mensen hand in hand, delen, zijn er om te dansen, een hand uit te steken, vast te houden, te dragen als het nodig is. Mensen in een kring, door liefde verbonden, staan stil.

Marijke Serné