De herinnering

Na de uitvaart komt de fase van herdenken en het koesteren van de dierbare herinneringen. De schaduw van verlies reist met u mee door het leven. Soms is de schaduw voor u, soms achter u, soms is de schaduw groot, dan weer klein. Mogelijk wilt u de as gaan verstrooien met enkele mensen die u nabij zijn gebleven, maar weet u niet hoe dat aan te pakken. Ik kan u dan helpen om daarvoor een vorm te vinden die bij u past en die goed voelt om uit te voeren.
Het kan ook zijn dat u na verloop van tijd een viering of ceremonie van herinneren wilt houden. Voel u vrij om mij te benaderen om hier samen naar te kijken. Soms kan het al genoeg zijn dat u even op gang geholpen wordt en dat u vervolgens zelf de herdenking gaat organiseren. Ook hier geldt weer dat dit op humanistische, pastorale of spirituele grondslag kan gebeuren.

De herdenkingsbijeenkomst die ik al enige jaren begeleid, is Wereldlichtjesdag. Op de tweede zondag in december worden er dan, met het ontsteken van licht, wereldwijd om 19.00 uur overleden kinderen herdacht. Een mooie avond, met verdriet, tranen, met troost en bemoediging.

Als u een afspraak wilt maken om een moment van herinneren te bespreken, bel dan met het nummer 06-25 405 945. Als de oproep niet wordt aangenomen, spreek dan duidelijk uw naam en telefoonnummer in, zodat ik u kan terugbellen, óf stuur een sms-bericht of een WhatsApp.

Soms kan het voorkomen, vanwege werkzaamheden, dat het enige tijd duurt voordat ik contact met u op kan nemen.

Terwijl ik je mis, gedenk ik je. Terwijl ik je gedenk dank ik je om wie je was, om wie je nog bent. Terwijl ik je dank, je gedenk, je vier, je mis, zoek ik mijn weg verder.

Marinus van den Berg