Het afscheid bij leven

Met elkaar stilstaan bij het naderend afscheid van een geliefd persoon kan een troostende en helende ervaring zijn. Samen terugkijken op het geleefde leven. Dankbaarheid uitspreken voor alle mooie dingen die men ontvangen heeft van elkaar. En waar nodig  vergeving schenken voor dat wat niet goed gegaan is. Met liefde en genegenheid elkaar nog eens in de ogen kijken en zeggen: het was goed zo………….

Er is de mogelijkheid om een zegen uit te spreken ter bemoediging; voor degene die gaat sterven, maar ook voor hen die achterblijven. Met woorden, muziek en rituelen kan ik deze afscheid-bij-leven ceremonie samen met alle betrokkenen inhoud en vorm geven. Dit kan op humanistische, pastorale of spirituele grondslag gebeuren.

 

Mijn leven ben ik
gegaan

Mijn leven is
uitgeleefd

Aanvaard het
waardeer het zoals
het ging

Vergeef mij wat
misging

Wees groter dan
mijn hart

Voltooi wat onaf bleef

(tekst Marinus van den Berg)

 

Als u een afspraak wilt maken om een afscheidsritueel bij leven te bespreken,  bel dan met het nummer 06-25 405 945. Als de oproep niet wordt aangenomen spreek dan duidelijk uw
naam en telefoonnummer in zodat ik u kan terugbellen, óf stuur een sms-bericht of een WhatsApp.

Het kan soms enige tijd duren, vanwege werkzaamheden, voordat ik contact kan opnemen.

Als je kunt zeggen: “Het was goed zo,” valt de levenslast van je af.

Wubbo Ockels